Witaj!

Żywienie i sztuka kulinarna nie jest mi obca, ale nie jest ona obca każdemu z nas,nawet Tobie. Nie można ukryc faktu, że każdy czlowiek, do prawidłowego funkcjonowanie swego ogranizmu, musi dostarczyć mu odpowiednich składników pokarmowych. Mam nadzieję, że zaglądając tu znajdziesz coś dla siebie.

piątek, 8 kwietnia 2011

DIETA NA MASĘ

Najlepszą dieta na poprawę masy mięśniowej powinna być skomponowana przez ciebie. Gotowe dają efekty na góra 4-5 dni. Tak naprawdę pomóc może tylko zmiana swych nawyków żywieniowych. 

Komponuj swoje posiłki tak były zdrowe i smaczne, od nich głównie zależy twój przyrost masy mięśniowej.

Zmień nawyki żywieniowe:
* spożywaj dziennie 5-7 posiłków, w odstępie około 3 godzin
* posiłki powinny stanowić: 
- węglowodany 60% (podstawowe źródło energii, zwłaszcza węglowodany złożone (skrobia)
-5-8g węglowodanów (głównie złożonych) na 1kg masy ciała
- białka 30% (służą do budowy mięśni) 
około 2g białka (pełno wartościowego) na 1 kg masy ciała
- tłuszcze 10%                                                                                                                         
  0,5-1g tłuszczu roślinnego na 1kg masy ciała
           


ZASADY W RESTAURACJI

  • Uczestnicy liczniejszych przyjęć nie zawsze otrzymują serwowane danie w tym samym czasie. Po otrzymaniu posiłku rozpoczynamy jeść, nie dopuszczając, by podane danie wystygło.
  • Goście, którzy zostali obsłużeni pierwsi, jedzą nieco wolniej, tak aby wszyscy kończyli posiłek mniej więcej w tym samym czasie.
  • Niezależnie od tego, w jakim czasie goście rozpoczynają spożywanie potraw, mężczyzna nie powinien brać sztućców, zanim nie uczynią tego jego sąsiadki.
  • W dobrych restauracjach z dania głównego, podanego na półmisku, na talerz trafia ok. połowy jego zawartości.
  • W momencie gdy goście zjedzą pierwszą porcję, kelner ponownie nakłada potrawy, niejednokrotnie używając czystych nakryć.

ZASADY JEDZENIA

  • Siedzieć należy nie tylko wygodnie i pewnie, lecz także ładnie i elegancko.
  • Nogi pod stołem trzymamy zwarte. Nie krzyżujemy ich, nie zakładamy jednej na drugą. Stopy powinny spoczywać spokojnie. Nie poruszamy nogami.
  • Głowy nie należy podpierać ręką.
  • Kobieta powinna, ściskając lekko kolana, skrzyżować nogi w okolicy podudzia (powyżej kostek).
  • W czasie jedzenia trzymamy ręce na stole, powyżej przegubu.
  • Łokci nie trzymamy na stole.
  • Po zajęciu miejsca przy stole zdejmujemy kartkę z nazwiskiem, jeśli znajduje się na kieliszku do wina białego lub na serwetce, i odkładamy na bok.

jak zrobić sushi

Jeść, aby nie przytyć

Jak jeść, aby rozkoszować się smakiem ulubionych potraw, nie głodzić się, a przy tym nie przytyć? Jakie wybierać produkty, by osiągnąć takowy cel? Z pewnością te, które nie pozwalają na przyswojenie i wchłonięcie tłuszczu, dzięki czemu przyśpieszają jego spalanie oraz przemianę materii. No, czyli… które przekąski najlepiej się do tego nadają?


wtorek, 5 kwietnia 2011

Jabłka z kruszonką

Składniki

1kg jabłek
90g rodzynek 
2 łyżki masła 
3 łyżki cukru 
szczypta cynamonu 

Składniki na kruszonkę
125g mąki 
75g miękkiego masła 
40g cukru 
szczypta soli 
250ml schłodzonej śmietany (niekoniecznie)

poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Kurczak ze szpinakiem i fetą

Składniki:
500 g liści szpinaku
75 g pokruszonego sera fata
4 filety z piersi kurczaka
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki śmietanki ( 80 ml)
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
            Sos:
            60 g masła
            2 łyżki mąki pszennej
            1 szklanka bulionu z kurczaka ( 250 ml)
            1 szklanka białego wytrawnego wina

Placuszki z cukinii z dipem jogurtowym

Chciałbym bardzo polecić Placuszki z cukini, które świetnie się nadają na każdą okazję, i które to zachwycaja swym smakiem każdego, kto je pierwszy raz spróbuje.


Składniki:
5 dużych startych cukinii ( 750 g)
1 średnia starta cebula
1/2  szklanki mąki (75 g)
3 lekko ubite jajka
1 łyżka posiekanego oregano i bazylii
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
Olej do smażenia
                Dip jogurtowy:
                3/4 szklanki jogurtu naturalnego ( 180 ml)
                1 mały, pozbawiony nasion, starty ogórek
                1 rozgnieciony ząbek czosnku
                1 łyżka posiekanej świeżej mięty
                2 łyżki soku z cytryny