Witaj!

Żywienie i sztuka kulinarna nie jest mi obca, ale nie jest ona obca każdemu z nas,nawet Tobie. Nie można ukryc faktu, że każdy czlowiek, do prawidłowego funkcjonowanie swego ogranizmu, musi dostarczyć mu odpowiednich składników pokarmowych. Mam nadzieję, że zaglądając tu znajdziesz coś dla siebie.

środa, 13 kwietnia 2011

Stabilizatory i emulgatory

STABILIZATORY- substancje umożliwiające utrzymanie odpowiednich fizycznych i chemicznych właściwości środka spożywczego, obejmują substancje ułatwiające utrzymanie jednolitej dyspersji dwóch lub więcej niemieszających się substancji w środkach spożywczych

Różne rodzaje ŚNIADAŃ

Zestawy śniadań:
  1. Proste – kontynentalne
  2.  Wiedeńskie
  3.  Wiedeńskie wzmocnione
  4.  Angielskie (breakfest)
  5. Śniadanie typu angielskiego (lunch)
  6. Myśliwskie

Kuchnia Węgierska

1.      Kuchnia węgierska wywodzi się z koczowniczych i pasterskich zwyczajów przodków oraz wpływów narodów sąsiednich.
Pewne jest, że Węgrą z dawnej tradycji pozostał zwyczaj przyrządzania potraw w bograczu (oryg. bogracs) czyli kociołku zawieszonym nad ogniem, pozwalającym przyrządzać prawdziwą węgierską potrawę pachnącą ogniem i powietrzem.