Składniki:
500 g liści szpinaku
75 g pokruszonego sera fata
4 filety z piersi kurczaka
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki śmietanki ( 80 ml)
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
Sos:
60 g masła
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka bulionu z kurczaka ( 250 ml)
Sposób wykonania:
1. Wrzucić umyte liście szpinaku do garnka i podgrzać, aż zwiotczeją, następnie odcedź i odstaw do wystygnięcia.
2. Wymieszaj w misce szpinak z serem. Natnij głęboko filety z kurczaka i wypełnij je mieszanka szpinaku i sera, po czym zamknij „kieszenie” wykałaczkami.
3. Rozgrzej oliwę na patelni, smaż piersi z kurczaka z obu stron, aż zbrązowieją.
4. Przygotuj sos. Polej nim kurczaka i duś pod przykryciem przez 25 min, Na koniec dodaj śmietankę i natkę pietruszki, mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą i zagrzeją.
SOS:
Rozpuść masło w rondlu, dodaj mąkę, aż pojawią się bąbelki.
Zdejmij z płomienia, stopniowo dolewaj bulion i wino. Cały czas mieszaj, aż sos zacznie wrzeć i zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz