Witaj!

Żywienie i sztuka kulinarna nie jest mi obca, ale nie jest ona obca każdemu z nas,nawet Tobie. Nie można ukryc faktu, że każdy czlowiek, do prawidłowego funkcjonowanie swego ogranizmu, musi dostarczyć mu odpowiednich składników pokarmowych. Mam nadzieję, że zaglądając tu znajdziesz coś dla siebie.

poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Kurczak ze szpinakiem i fetą

Składniki:
500 g liści szpinaku
75 g pokruszonego sera fata
4 filety z piersi kurczaka
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki śmietanki ( 80 ml)
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
            Sos:
            60 g masła
            2 łyżki mąki pszennej
            1 szklanka bulionu z kurczaka ( 250 ml)
            1 szklanka białego wytrawnego wina

Sposób wykonania:
1.      Wrzucić umyte liście szpinaku do garnka i podgrzać, aż zwiotczeją, następnie odcedź i odstaw do wystygnięcia.
2.      Wymieszaj w misce szpinak z serem. Natnij głęboko filety z kurczaka i wypełnij je mieszanka szpinaku i sera, po czym zamknij „kieszenie” wykałaczkami.
3.      Rozgrzej oliwę na patelni, smaż piersi z kurczaka z obu stron, aż zbrązowieją.
4.      Przygotuj sos. Polej nim kurczaka i duś pod przykryciem przez 25 min, Na koniec dodaj śmietankę i natkę pietruszki, mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą i zagrzeją.
SOS:
Rozpuść masło w rondlu, dodaj mąkę, aż pojawią się bąbelki.
Zdejmij z płomienia, stopniowo dolewaj bulion i wino. Cały czas mieszaj, aż sos zacznie wrzeć i zgęstnieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz