Składniki
1kg jabłek90g rodzynek
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu
Składniki na kruszonkę
125g mąki
75g miękkiego masła
40g cukru
szczypta soli
250ml schłodzonej śmietany (niekoniecznie)
Przygotowanie
Wsyp rodzynki do miski, zalej gorącą wodą i odstaw. Obierz jabłka, przetnij na pół, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na cienkie plasterki. Do dużego garnka włóż 2 łyżki masła i roztop na średnim ogniu. Dodaj jabłka, 3 łyżki cukru, szczyptę cynamonu i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Odsącz rodzynki z nadmiaru wody i wrzuć do jabłek. Nagrzej piekarnik do 210º C. Natłuść formę do pieczenia masłem i przełóż do niej jabłka. Następnie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp 125g mąki, dodaj 40g cukru, szczyptę soli i wymieszaj. Następnie dorzuć 75g miękkiego masła pokrojonego na małe kawałki. Palcami rozetrzyj wszystkie składniki tak, aby powstały grudki. Masło na kruszonkę powinno być miękkie, w przeciwnym razie nie wyjdą odpowiednie grudki. Posyp jabłka kruszonką i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Deser podawaj polany zimną śmietaną.
SEKRET: Ciasto ma się składać z małych grudek, które rozłożymy na jabłkach. Dlatego masło musi być miękkie.
Polecam bardzo, jest to świetny deser. Proponuję, podanie z bitą śmietaną- palce lizać:)
OdpowiedzUsuń