Witaj!

Żywienie i sztuka kulinarna nie jest mi obca, ale nie jest ona obca każdemu z nas,nawet Tobie. Nie można ukryc faktu, że każdy czlowiek, do prawidłowego funkcjonowanie swego ogranizmu, musi dostarczyć mu odpowiednich składników pokarmowych. Mam nadzieję, że zaglądając tu znajdziesz coś dla siebie.

wtorek, 5 kwietnia 2011

Jabłka z kruszonką

Składniki

1kg jabłek
90g rodzynek 
2 łyżki masła 
3 łyżki cukru 
szczypta cynamonu 

Składniki na kruszonkę
125g mąki 
75g miękkiego masła 
40g cukru 
szczypta soli 
250ml schłodzonej śmietany (niekoniecznie)


Przygotowanie
Wsyp rodzynki do miski, zalej gorącą wodą i odstaw. Obierz jabłka, przetnij na pół, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na cienkie plasterki. Do dużego garnka włóż 2 łyżki masła i roztop na średnim ogniu. Dodaj jabłka, 3 łyżki cukru, szczyptę cynamonu i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Odsącz rodzynki z nadmiaru wody i wrzuć do jabłek. Nagrzej piekarnik do 210º C. Natłuść formę do pieczenia masłem i przełóż do niej jabłka. Następnie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp 125g mąki, dodaj 40g cukru, szczyptę soli i wymieszaj. Następnie dorzuć 75g miękkiego masła pokrojonego na małe kawałki. Palcami rozetrzyj wszystkie składniki tak, aby powstały grudki. Masło na kruszonkę powinno być miękkie, w przeciwnym razie nie wyjdą odpowiednie grudki. Posyp jabłka kruszonką i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Deser podawaj polany zimną śmietaną.

SEKRET: Ciasto ma się składać z małych grudek, które rozłożymy na jabłkach. Dlatego masło musi być miękkie.

1 komentarz:

  1. Polecam bardzo, jest to świetny deser. Proponuję, podanie z bitą śmietaną- palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń