Chciałbym bardzo polecić Placuszki z cukini, które świetnie się nadają na każdą okazję, i które to zachwycaja swym smakiem każdego, kto je pierwszy raz spróbuje.
Składniki:
5 dużych startych cukinii ( 750 g)
1 średnia starta cebula
1/2 szklanki mąki (75 g)
3 lekko ubite jajka
1 łyżka posiekanego oregano i bazylii
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
Olej do smażenia
Dip jogurtowy:
3/4 szklanki jogurtu naturalnego ( 180 ml)
1 mały, pozbawiony nasion, starty ogórek
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
1. Cukinie zetrzyj na tarce w julieny, wraz z cebulą
2. Jaja lekko ubij
3. Bazylię, oregano i pietruszkę posiekaj na drobno
4. Połącz cukinię, cebulę, mąkę, jajka i zioła w misce, przypraw do smaku solą i pieprzem.
5. Uformuj okrągłe placuszki- każdy z 1/4 szklanki ( 60 ml) przygotowanej mieszanki. W niewielkiej ilości oliwy smaż je do łagodnego zbrązowienia po obu stronach, następnie wyjmij je i odsącz tłuszcz na papierowych ręcznikach.
6. W międzyczasie połącz składniki dipu jogurtowego w misce i dobrze wymieszaj.
7. Placuszki podawaj z dipem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz