Witaj!

Żywienie i sztuka kulinarna nie jest mi obca, ale nie jest ona obca każdemu z nas,nawet Tobie. Nie można ukryc faktu, że każdy czlowiek, do prawidłowego funkcjonowanie swego ogranizmu, musi dostarczyć mu odpowiednich składników pokarmowych. Mam nadzieję, że zaglądając tu znajdziesz coś dla siebie.

poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Placuszki z cukinii z dipem jogurtowym

Chciałbym bardzo polecić Placuszki z cukini, które świetnie się nadają na każdą okazję, i które to zachwycaja swym smakiem każdego, kto je pierwszy raz spróbuje.


Składniki:
5 dużych startych cukinii ( 750 g)
1 średnia starta cebula
1/2  szklanki mąki (75 g)
3 lekko ubite jajka
1 łyżka posiekanego oregano i bazylii
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
Olej do smażenia
                Dip jogurtowy:
                3/4 szklanki jogurtu naturalnego ( 180 ml)
                1 mały, pozbawiony nasion, starty ogórek
                1 rozgnieciony ząbek czosnku
                1 łyżka posiekanej świeżej mięty
                2 łyżki soku z cytryny


Sposób wykonania:
1.      Cukinie zetrzyj na tarce w julieny, wraz z cebulą
2.      Jaja lekko ubij
3.      Bazylię, oregano i pietruszkę posiekaj na drobno
4.      Połącz cukinię, cebulę, mąkę, jajka i zioła w misce, przypraw do smaku solą i pieprzem.
5.      Uformuj okrągłe placuszki- każdy z 1/4 szklanki ( 60 ml) przygotowanej mieszanki. W niewielkiej ilości oliwy smaż je do łagodnego zbrązowienia po obu stronach, następnie wyjmij je i odsącz tłuszcz na papierowych ręcznikach.
6.      W międzyczasie połącz składniki dipu jogurtowego w misce i dobrze wymieszaj.
7.      Placuszki podawaj z dipem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz