Witaj!

Żywienie i sztuka kulinarna nie jest mi obca, ale nie jest ona obca każdemu z nas,nawet Tobie. Nie można ukryc faktu, że każdy czlowiek, do prawidłowego funkcjonowanie swego ogranizmu, musi dostarczyć mu odpowiednich składników pokarmowych. Mam nadzieję, że zaglądając tu znajdziesz coś dla siebie.

piątek, 8 kwietnia 2011

ZASADY W RESTAURACJI

  • Uczestnicy liczniejszych przyjęć nie zawsze otrzymują serwowane danie w tym samym czasie. Po otrzymaniu posiłku rozpoczynamy jeść, nie dopuszczając, by podane danie wystygło.
  • Goście, którzy zostali obsłużeni pierwsi, jedzą nieco wolniej, tak aby wszyscy kończyli posiłek mniej więcej w tym samym czasie.
  • Niezależnie od tego, w jakim czasie goście rozpoczynają spożywanie potraw, mężczyzna nie powinien brać sztućców, zanim nie uczynią tego jego sąsiadki.
  • W dobrych restauracjach z dania głównego, podanego na półmisku, na talerz trafia ok. połowy jego zawartości.
  • W momencie gdy goście zjedzą pierwszą porcję, kelner ponownie nakłada potrawy, niejednokrotnie używając czystych nakryć.
  • Ułożeniem sztućców należy sygnalizować obsłudze nasze życzenia, np. że jeszcze nie skończyliśmy lub prosimy o ponowne nałożenie.
  • Gdy zamówisz jedno danie, a twój towarzysz dwa, kelner zapewne zaproponuje ci aperitif lub przekąskę z pieczywa i aromatycznego masła. Nie należy wtedy odmawiać, gdyż niekomfortowe jest wpatrywanie się w talerz kompana i prowadzenie niezręcznej konwersacji między jego kolejnymi kęsami. Kelner przyniesie twoją potrawę dopiero w czasie drugiego dania współbiesiadnika.
  • Gdy wchodzimy do restauracji, mężczyzna otwiera drzwi kobiecie i puszcza ją przodem.
  • Mężczyzna pomaga kobiecie zdjąć okrycie, oddaje je do szatni i odbiera numerek.
  • W przypadku gdy kelner pokazuje miejsce, kelner idzie przodem, następnie kobieta, a za nią mężczyzna.
  • Gdy nie ma osoby, która wskazuje miejsce, mężczyzna idzie przodem, wybierając stolik oraz miejsce, które umożliwia widok całej sali, proponuje je kobiecie, a po uzyskaniu akceptacji odsuwa krzesło kobiety i pomaga jej usiąść.
  • W eleganckich restauracja kobiety otrzymują menu bez cen.
  • Szczególnie na spotkaniach służbowych należy wybierać potrawy, które mają średnią cenę. Wybranie zarówno najdroższych, jak i najtańszych może być źle odebrane przez osobę płacącą.
  • Rachunek płaci strona zapraszająca.
  • Mężczyzna pyta, co kobieta wybrała, może jej również coś polecić. Następnie, gdy kelner podejdzie, składa zamówienie kobiety, pokazując, że zapamiętał, co ona wybrała, a następnie zamawia swój posiłek.
  • Gdy kobieta mówi "zamów coś dla mnie", mężczyzna powinien ze szczególną troską zamówić dla niej posiłek, okazując jej w ten sposób szacunek.
  • Gdy kobieta zaczyna wstawać, mężczyzna powinien wstać pierwszy, podać jej dłoń i pomóc, odsuwając w czasie wstawania krzesło.
  • Gość ma prawo do najlepszego miejsca z widokiem na salę.
  • Po tym jak usiądziesz, rozłóż serwetkę na kolanach, a kiedy wstajesz - połóż ją estetycznie z prawej strony talerza. W żadnym wypadku nie zostawiaj jej na krześle.
  • Gość nie powinien jeść sam. Ty również coś zamów.
  • Zamawiaj sprawnie, aby nie dawać sygnałów o braku zdecydowania.
  • Rachunek należy płacić dyskretnie.
  • Jeśli nie wiesz, jak jeść daną potrawę poproś kelnera o pomoc lub obserwuj współbiesiadnika.
  • Jeśli nie znasz się na winach, a poproszono cię o wybór, poradź się kelnera.
  • Profesjonalny personel zwykle nie wymaga od gości pomocy przy rozstawianiu i zbieraniu nakryć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz