Witaj!

Żywienie i sztuka kulinarna nie jest mi obca, ale nie jest ona obca każdemu z nas,nawet Tobie. Nie można ukryc faktu, że każdy czlowiek, do prawidłowego funkcjonowanie swego ogranizmu, musi dostarczyć mu odpowiednich składników pokarmowych. Mam nadzieję, że zaglądając tu znajdziesz coś dla siebie.

środa, 13 kwietnia 2011

Stabilizatory i emulgatory

STABILIZATORY- substancje umożliwiające utrzymanie odpowiednich fizycznych i chemicznych właściwości środka spożywczego, obejmują substancje ułatwiające utrzymanie jednolitej dyspersji dwóch lub więcej niemieszających się substancji w środkach spożywczych


Zadania
·         działają, jako przeciwutleniacze, zapobiegają rozkładowi barwników w żywności,
·         potrafią wiązać zawiesiny w roztworze.              
·         Sedymentacja emulsji- lub przynajmniej odwlekanie jej w czasie (emulgator)

Np.      kwas askorbinowy - E 300
            Pektyna – E440



EMULGATORY- substancje umożliwiające utworzenie lub utrzymanie jednolitej mieszaniny dwóch lub więcej wzajemnie niemieszających się faz, takich jak olej i woda w środkach spożywczych

Np.      lecytyna, skrobia, maltodekstryny  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz