Witaj!

Żywienie i sztuka kulinarna nie jest mi obca, ale nie jest ona obca każdemu z nas,nawet Tobie. Nie można ukryc faktu, że każdy czlowiek, do prawidłowego funkcjonowanie swego ogranizmu, musi dostarczyć mu odpowiednich składników pokarmowych. Mam nadzieję, że zaglądając tu znajdziesz coś dla siebie.

sobota, 2 kwietnia 2011

OTRZYMYWANIE OLEI ROŚLINNYCH.

PRODUKCJA OLEJU.      
* przygotowanie surowca do wyrobu       
* otrzymywanie oleju surowego        
* rafinacja oleju surowego- usuwanie śluzów, odkwaszanie, odwadnianie, bielenie. 

PROCES RAFINACJI.         
* odśluzowanie- usuwanie śluzów i innych zanieczyszczeń, białek,   
*odkwaszanie- usuwanie wolnych kwasów  tłuszczowych i pozostałych śluzów.  
* bielenie (odbarwianie)- usuwanie barwników oraz substancji, nieprzyjemnych zapachów oleju. 

OLIWA- olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o  bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i zapachu, posiada najniższą liczbę jodową spośród olejów jadalnych.
Otrzymywany jest owoców drzew oliwkowych.


Do celów
·         spożywczych oliwa wytłaczana jest z miąższu,
·         technicznych oliwa wytłaczana jest z nasion 
      
Oleje otrzymujemy z:
Awokado, brzoskwini, dyni, kokosu, dzikiej róży, grejpfrutu, migdałów, orzechów włoskich, oliwek, palmy

Olej rzepakowy jest najlepszy do smażenia.

1 komentarz:

  1. Casinos In Tennessee Are On Track To Allow - JT Hub
    Gambling 진주 출장샵 companies are also set to 대구광역 출장샵 begin 동두천 출장샵 offering sports betting and virtual reality casino games at 의정부 출장안마 select locations across 김포 출장샵 the state, including

    OdpowiedzUsuń