Witaj!

Żywienie i sztuka kulinarna nie jest mi obca, ale nie jest ona obca każdemu z nas,nawet Tobie. Nie można ukryc faktu, że każdy czlowiek, do prawidłowego funkcjonowanie swego ogranizmu, musi dostarczyć mu odpowiednich składników pokarmowych. Mam nadzieję, że zaglądając tu znajdziesz coś dla siebie.

piątek, 1 kwietnia 2011

dieta podstawowa


Dieta podstawowa ( normalna, ogólna, fizjologiczna)

            Energia – zapotrzebowanie na dobę 2300 – 2600 kcal ( 9630 kJ)
                 zapotrzebowanie średnie na dobę 2500 kcal (10740kJ)




Zapotrzebowanie
na dobę
Ilość energii w 1g (w kcal)
Stopień trawienia i wchłaniania
Równoważnik fizyczny ( ciepło spalania)

zakres
średnie
średnie
średnie
średnie
Białko
70-75g
75g
4
92%
5,65
Tłuszcze
75-85g
80g
9
95%
9,45
Węglowodany
340-400g
370g
4
98%
4,15


Zapotrzebowanie na energie zależy od:
                             - wieku
                             - płci
                             - masy ciała (BMI)
                             - aktywności fizycznej
Zapotrzebowanie na energię rośnie :
                              - około 18 roku życia
                              - u kobiet w 2 trymestrze ciąży
                              - u kobiet karmiących
Zapotrzebowanie na energię maleje :
                              - u osób powyżej 60 roku życia                        


Bilans energetyczny – suma wszystkich elementów dostarczających energię a tymi 
                                                które powodują jej ubytki.
  

Pokarm zużywamy na :
1.      Podstawową przemianę materii (PPM) – ok. 60%
2.      Aktywność fizyczną – ok. 20%
3.      Termogeneza ( produkcja energii cieplnej)
4.      Nadmiar energii magazynowany jest w tkance tłuszczowej

1.Podstawowa przemiana materii (PPM)

     a) to wydatek energii podczas snu. Wynosi :
                   dla wagi 70 kg wydatek na dobę – 70 kg * 24h = 1680 kcal
                   dla dorosłych kobiet  – 1300 kcal na 24h
                   dla mężczyzn – 1600 kcal na 24h                    
           
           b) podstawowa przemiana materii zależy od :
                    - masy ciała
                    - wieku
                    - płci
                    - hormonów
                    - jest zależna od beztłuszczowej masy ciała
                    - w stanach gorączkowych PPM istotnie się zwiększa, przeciętnie około 12% na 
                       każdy stopień Celsjusza.
2.Aktywność fizyczna

                 Dla określenia dobowego zapotrzebowania na energię należy pomnożyć
                 wielkość PPM przez współczynnik zależny od aktywności fizycznej.

                 Współczynniki aktywności fizycznej :
                     - dla małej aktywności 1,4 ( dotyczy osób aktywnych tylko w celach podst.            
                                                                   funkcjach życiowych np. pacjenci w szpitalach,
                                                                   ludzie w podeszłym wieku. )
                     - dla umiarkowanej aktywności 1,7 ( codzienne działania, praca półsiedząca )                                                             
                     - dla dużej aktywności 2,0 (ciężka praca fizyczna, zawodowe uprawianie sportu)
3. Termogeneza

                  Termogeneza - proces produkcji dodatkowej ilości ciepła np. po posiłku, pod
                                           wpływem zimna i różnych substancji chemicznych.

                  Termogeneza po posiłkowa – oznacza wzrost natężenia przemiany materii i 
                                                                  wydatków energii ustroju związanych głównie z
                                                                  trawieniem, wchłanianiem i transportem składników
                                                                  odżywczych.
                                                                  Białek – 25 do 40 %  średnio 30%
                                                                  Tłuszczy – 5 do 14 % średnio 10 do 12 %
                                                                  Węglowodanów – 6% średnio 4,5 %
4. Magazynowanie zapasów tłuszczowych
         
                   - lipogeneza (magazynowanie zasobów tłuszczowych)
                   - lipoliza ( rozkład zasobów tłuszczowych)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz