Dieta podstawowa ( normalna, ogólna, fizjologiczna)
Energia – zapotrzebowanie na dobę 2300 – 2600 kcal ( 9630 kJ)
zapotrzebowanie średnie na dobę 2500 kcal (10740kJ)
Zapotrzebowanie na dobę | Ilość energii w 1g (w kcal) | Stopień trawienia i wchłaniania | Równoważnik fizyczny ( ciepło spalania) | ||
zakres | średnie | średnie | średnie | średnie | |
Białko | 70-75g | 75g | 4 | 92% | 5,65 |
Tłuszcze | 75-85g | 80g | 9 | 95% | 9,45 |
Węglowodany | 340-400g | 370g | 4 | 98% | 4,15 |
- wieku
- płci
- masy ciała (BMI)
- aktywności fizycznej
Zapotrzebowanie na energię rośnie :
- około 18 roku życia
- u kobiet w 2 trymestrze ciąży
- u kobiet karmiących
Zapotrzebowanie na energię maleje :
- u osób powyżej 60 roku życia
Bilans energetyczny – suma wszystkich elementów dostarczających energię a tymi
które powodują jej ubytki.
Pokarm zużywamy na :
1. Podstawową przemianę materii (PPM) – ok. 60%
2. Aktywność fizyczną – ok. 20%
3. Termogeneza ( produkcja energii cieplnej)
4. Nadmiar energii magazynowany jest w tkance tłuszczowej
1.Podstawowa przemiana materii (PPM)
a) to wydatek energii podczas snu. Wynosi :
dla wagi 70 kg wydatek na dobę – 70 kg * 24h = 1680 kcal
dla dorosłych kobiet – 1300 kcal na 24h
dla mężczyzn – 1600 kcal na 24h
b) podstawowa przemiana materii zależy od :
- masy ciała
- wieku
- płci
- hormonów
- jest zależna od beztłuszczowej masy ciała
- w stanach gorączkowych PPM istotnie się zwiększa, przeciętnie około 12% na
każdy stopień Celsjusza.
2.Aktywność fizyczna
Dla określenia dobowego zapotrzebowania na energię należy pomnożyć
wielkość PPM przez współczynnik zależny od aktywności fizycznej.
Współczynniki aktywności fizycznej :
- dla małej aktywności 1,4 ( dotyczy osób aktywnych tylko w celach podst.
funkcjach życiowych np. pacjenci w szpitalach,
ludzie w podeszłym wieku. )
- dla umiarkowanej aktywności 1,7 ( codzienne działania, praca półsiedząca )
- dla dużej aktywności 2,0 (ciężka praca fizyczna, zawodowe uprawianie sportu)
3. Termogeneza
Termogeneza - proces produkcji dodatkowej ilości ciepła np. po posiłku, pod
wpływem zimna i różnych substancji chemicznych.
Termogeneza po posiłkowa – oznacza wzrost natężenia przemiany materii i
wydatków energii ustroju związanych głównie z
trawieniem, wchłanianiem i transportem składników
odżywczych.
Białek – 25 do 40 % średnio 30%
Tłuszczy – 5 do 14 % średnio 10 do 12 %
Węglowodanów – 6% średnio 4,5 %
4. Magazynowanie zapasów tłuszczowych
- lipogeneza (magazynowanie zasobów tłuszczowych)
- lipoliza ( rozkład zasobów tłuszczowych)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz